Wybieramy zieloną herbatę – japońska czy chińska?

Choć może się wydawać, że zakup zielonej herbaty to rzecz banalnie prosta, to zgłębiając temat odmian, smaków i aromatów tych napojów, wybór może okazać się trudny. Co warto wiedzieć o zielonej herbacie, aby móc dokonać dobrego wyboru?

Herbata japońska

Poszczególne odmiany herbat zielonych różnią się między sobą, ponieważ są  uprawiane innymi metodami. Japońska herbata jest poddawana działaniu pary wodnej. Dzięki temu liście są ciemniejsze w porównaniu do herbat uprawianych w Chinach. Różnią się od nich również w smaku. Dobrym przykładem jest herbata z Japonii Gyokuro, która w ogóle nie ma charakterystycznej goryczki. Jest słodka i aromatyczna, być może dlatego cieszy się tak dużą popularnością, przez Japończyków uważana jest za jeden z najwykwintniejszych napojów wśród herbat. Japońskie zdrowe herbaty są mocno orzeźwiające, pobudzające, jednocześnie są bardzo delikatne. Takie napoje z zielonej herbaty zawierają dużo witamin i mikroelementów, tak więc są bardzo zdrowe.

Herbata chińska

W przypadku chińskiej zielonej herbaty zatrzymanie fermentacji wykonuje się przez prażenie listków na patelniach. Ze względu na to susz po zaparzeniu ma bardziej intensywny smak, są bardziej pobudzające, dlatego będą doskonałą alternatywą dla kawy czy napojów energetycznych. Smak chińskich herbat jest trawiasty, jest wyczuwalna wyraźna goryczka, dlatego nie każdemu przypadną do gustu. Warto pamiętać, aby po parzeniu wyciągnąć z naparu liście, inaczej napój zgorzknieje. Oczywiście nie wszystkie herbaty pochodzące z Chin są wysoko aromatyczne, wśród wielu gatunków można znaleźć również napary o lekkim kwiatowym aromacie.

Czemu warto pić zieloną herbatę?

Zielona herbata to napój, który od wieków cieszy się ogromnym zainteresowaniem i trudno się temu dziwić. Powstało wiele badań naukowych na temat dobroczynnych właściwości zielonej herbaty. Chociaż napar przez wiele osób jest kojarzony głównie, jako herbata na odchudzanie, to oprócz właściwości przyśpieszających przemianę materii ma również wiele innych pozytywnych oddziaływań na nasz organizm. Regularne spożywanie tego napoju oczyszcza organizm z toksyn, zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele poważnych chorób typu nowotwory, zawał serca, udar mózgu. Zielona herbata bardzo pozywanie wpływa również na nasze samopoczucie, bo pobudza mózg do pracy, dzięki temu można cieszyć się z lepszej koncentracji i motywacji do wykonywania codziennych obowiązków. Oczywiście w tym wypadku parzenie zielonej herbaty jest szalenie ważne. Większość odmian nie może być zalewanych wrzątkiem, optymalna temperatura wody to 65-80 stopni Celsjusza w zależności od rodzaju herbaty.

Zielona herbata zamknięta w butelce Nie każdy lubi pić herbaty, w tym wypadku dobrą alternatywą mogą okazać się naturalne napoje Soti Natural, które mają w składzie wyłącznie wodę i napar herbaciany. Jest to produkt, który nie zawiera cukrów, ani słodzików, ma takie same właściwości co napoje zielonej herbaty parzone z suszu. To dobre rozwiązanie, alternatywa dla niezdrowych napojów gazowanych. Napój z zielonej herbaty zawsze można mieć pod ręką, ponieważ jest zamknięty w wygodnej butelce. Tego typu napoje to nowość na rynku, można je kupić przez Internet, ale warto przeglądać również oferty Biedronki i innych popularnych dyskontów spożywczych.

baszbartosz Autor